falazott szerkezetek

Általában égetett kerámia blokkból, beton blokkból, vagy egyéb anyagú blokkból épül, habarcs ragasztó és ágyazó rétegekkel. Terjed a méretpontos csiszolt téglák ragasztással történő falazása is.

Az induló sorok kitűzését és vízszintességét kell precízen beállítani. A terv szerinti geometria pontosan betartandó. Előre kell meghatározni a sorok magasságát illetve a fugák vastagságát, mert a rá kerülő födémhez szükséges falegyen magasság gyakran csak vékony vágott kiegészítő réteggel érhető el.

A faltesteknél a féltégla-kötésekre, a fugák vastagságának egyenletességére, ezáltal a sorok hullámzásmentességére, a sarokkötések szabályos kialakítására kell ügyelni. A falsíkok függőlegessége szintén alapvető. Gyakori hiba, hogy a stócfugák a vágott elemeknél hézagosak, és ezt habarcsal akarják kitölteni. Rendszeres az is, hogy 10cm-nél vékonyabb elemeket vágnak a hiányzó résekbe. Ilyenkor egy keskeny elem helyett két nagyobb vágott elemet kell beépíteni.

Fontos a habarcs egyenletes minősége, ezért nem szabad már helyszínen kevert homokból, mészből és cementből kevert anyagot használni. Ellenőrizni kellene ehhez az alkotó részarányok pontos mértékét, valamint a homok agyag- és iszaptartalmát, mert ennek túlzott mértéke a cementet leköti, így a habarcs a fugákból kipereg, a faltestet jelentősen gyengítve. A zsákos kiszerelésű gyárilag kevert anyagokból igen széles választék áll rendelkezésre.

Az elkészült falazatra nézve látható annak szabályos, egyenletes és egyöntetű, rendszeresen ismétlődő sorkiosztások kialakítása, a sok csorba elem, a sok hézag kikenés vagy a hullámzó sorok a nem kellő odafigyelés eredményei.

Meg kell említeni, hogy a falazóblokkok gyártási méretpontossága ill. pontatlansága sokszor nem teszi lehetővé a fal mindkét oldalán az I. osztályba sorolható teljesítést.

A méretektől való eltérés mértéke a hozzá csatlakozó szerkezet pontossági igényétől függ, jelen esetben általában a vakolat vastagsága múlik a síkeltéréseken. Alapesetben az ‘e’ tűrési osztályba tartozik, ahol 2,0m-en 3,2mm a megengedett terv szerinti méretektől és függőtől való eltérés.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: