vízszigetelések

Vannak lemezekből készített, és vannak kenhető anyagokból készülő szerkezetek. Leginkább bitumenes lemezekből készültek.

Itt már ügyelni kell arra, hogy a beépítés helyéhez és körülményeihez a betervezett tipusú lemez alkalmas-e. Amennyiben igen, úgy a tervező által kiírt anyagot kell a Kivitelezőtől megkövetelni. Gyakori hiba, hogy a kereskedőknél kapható legolcsóbb silány termékekkel akarják helyettesíteni, mindezt a kereskedő portékát dícsérő szavai, és nem az anyag műszaki adatlapja alapján.

A lemezes szerkezetek folytonosítása bitumenes lemezeknél lángolvasztással, öntapadó anyag esetén hidegen, a pvc lemezeknél hegesztéssel készül. A teljes felületen letapadást és az átfedések mentén a zárást bitumenes lemezeknél szemrevételezéssel és kopogtatással, a pvc lemezeknél legegyszerűbben a hegesztések mentén végighúzott tűszerszámmal lehet ellenőrizni. A szabályosság és a felület egyöntetűsége, a toldások szabályos elhúzásai, a csomópontok esztétikus kialakítása, a munkaterület tisztasága mind a kivitelezés gondosságát tükrözi.

Gyakori hiba, hogy a Kivitelező nem veszi tudomásul a bitumenes lemezek élhajlíthatóságának határát, miszerint nem lehet egy bitumenes lemezt 90 fokban, vagy még jobban meghajlítani, csak egy kis rádiusszal, tehát a sarokéleknél a pozitív sarkokat le kell kerekíteni, a negatív sarkokba pedig hajlatot kell képezni pl. habarcsből. Nem lehet arra hivatkozni, hogy a tervező azt rajzolta le a csomóponti rajzában!

A kenhető szigetelések készítésénél mindíg probléma, hogy a vastagságot egy elkészült felületen nehezen tudjuk roncsolásmentesen mérni. Az ilyen szigeteléseknél a legbiztosabb, ha valamilyen betéthálót alkalmaznak, mert ezt az első lekent rétegbe fektetve, majd mindaddig rákenve az anyagot, amíg a betétháló szitássága meg nem szűnik, biztosítja a kellő vastagságot, ami általában 2-3mm. Sajnos vannak gyártók, akik az anyaguk nagy rugalmasságára hivatkozva egyenesen megtiltják a betétháló alkalmazását, helyette a felhasznált anyagmennyiség előírását határozzák meg, de ezt utólag nem lehet ellenőrizni. Ha bizonytalanok vagyunk a vastagságban, készíthetünk szúrópróbaszerűen feltárást a méréshez.

A hibák általában a speciális csomópontok (sarkok, átvezetések, idegen csatlakozások) kialakításainál keletkeznek. Tipikus beázási hely az erkélyajtók küszöbe és lábazati csatlakozása menti összedolgozatlanság, tömítetlenség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: