tetőfedés

Cserépfedés, lemezes fedés, zsindelyfedés: mindegyik pikkelyszerű kialakítású, véd a csapadék szerkezetbe jutásától azzal, hogy a csapadékot az alatta lévő elemre vezeti, átszivárgások nélkül.

Ezt az átszivárgást kell kizárni az elemek előírásszerű kapcsolatával. Az egyedi tetőméretek és formák miatt az elemeket vagy vágni kell a terület teljes lefedéséhez, vagy az előkészítés során kell az alátét szerkezeteket olyan méretrendben kialakítani, hogy vágások nélkül lehessen megvalósítani a fedést. De a tetőfelületen kialakítandó nyílások és áttörések mentén is vágásra – faragásra, vagy jobb esetben a fedési rendszerhez tartozó kiegészítő idomcserepekre van szükség.

Ezen vágások mentén keletkezik rendszerint probléma az elemek megfelelő kapcsolódásának és elmozdulásmentes rögzítésének kialakításához.

A különböző szerkezetekkel való csatlakozások mentén általában bádogos szerkezetek készülnek, azonban a fedési síkot – bármilyen vékony is a bádogozás – ezen vonalak mentén rendszerint kiemelik, megtörve ezáltal a fedés egyöntetű síkját. Ezt a bádogos szerkezetek alatti elemek (lécezés, deszkázat) süllyesztésével, bemarásával lehet elkerülni. A velux tetőablakok körüli beépítőkeretnél hasonlóan, de a légzáró szivacscsík megfelelő formára visszavágásával is kedvező hatás érhető el.

Fontos, hogy a fedésről készült típus- vagy egyedi tervezői csomópontok kerüljenek kialakításra, főleg az eresz-, orom- és gerincképzés, a be- és kiszellőzés megfelelő biztosítása és a hófogók megléte vizsgálható.

A fedéseknél esztétikai követelmény a sorok egyenessége, hullámzásmentessége, és átlós irányban is futnia kell az elemeknek, amit az elemek pontos és egyöntetű felhelyezésével lehet elérni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: