földmunka

Általában egy gödör vagy árok ásása nem nagy kihívás, azonban itt is a részletekre kell figyelni, és természetesen a méretpontosságra, hiszen az épület elhelyezkedését rossz kitűzés miatt később nem lehet helyreigazítani.

Egy családi ház esetében a humuszréreg leszedése után sávalaphoz vagy pince alatti lemezalaphoz készül földkiemelés. Alapvetés, hogy a talajra csak merőlegesen adhatók át terhek, ezért minden talajmunka eredményének a rá kerülő szerkezet alatt vízszintesnek kell lennie, a statikai tervben előírt szélességekben.

Sokszor hibás az alapgödör vagy árok alapterületének peremein, hogy a nem elégséges föld-oldalfal meredekség kialakítása miatt a talaj befolyik a területre, rosszabb esetben az elkészült vasszerelésbe, amit a betonvasak közül csak nehezen, pl. porszívózással lehet kitakarítani. Még rosszabb eset, amikor eső mossa be a földet a nem kívánt helyekre. Felázott földfelületre nem szabad építeni, ekkor egy újabb réteg földet el kell távolítani a területről.

A földmunka akkor kész, ha a gödör vagy az árok feneke kellően tömör, száraz, morzsaléktól és szennyeződéstől mentes, és vízszintes, a peremeken kellő geometriával (sarkosan) kiszedett. Ezt az állapotot persze nehéz az elkövetkező munkafázisok során megtartani, de az alapok betonozása előtt ezt mindenképpen helyre kell állítani, és ügyelni kell arra is, hogy a betonozás során a föld ne kerülhessen a friss beton alá, közé, vagy fölé.

Célszerűen megfelelő zsaluzatot vagy dúcolatot kell ehhez elkészíteni, valamint a következő munkafázisok elkészítéséhez szükséges fix járópallózás is javasolt.

Talajvíz esetén annak távoltartása szükséges, erre megfelelő módszerek és berendezések állnak rendelkezésre. A terület körbeárkolható, és egy mély pontban szivattyúzható, vagy talajvízszint süllyesztő kutak üzemeltetésével megoldható.

Sok esetben a talaj teherbírása a Talajmechanikai szakvéleményben foglaltak szerint a Statikai számítások adataihoz nem elegendő, ebben az esetben talajcserét írnak elő, amikor az új talaj, zúzottkő vagy sóderréteg tömörítését kell gondosan elvégezni, és ennek megfelelőségét mérésekkel igazolni.

A földvisszatöltések készítése alkalmával annak réteges (20cm-kénti) tömörítése szokott elmaradni, illetve hibás, ha a visszatöltés anyagába nagyobb kövek, vagy törmelék kerül, ugyanis ekkor a tömörítést nem lehet kellő eredménnyel készíteni. A hibás tömörítés miatt a visszatöltések vagy feltöltések a rá kerülő aljzatok alatt, vagy a növényzettel telepített felszínen jelentős mértékben megsüllyednek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: