zsaluzási munkák

Zsaluzással általában beton szerkezetek alakját határozzuk meg. Ennek értelmében a zsaluzatnak biztosítania kell a betonozás folyamán a tervben előírt méret tartását. Nem engedhető meg, hogy a betonnyomás a zsaluzatot deformálja, vagy elmozdítsa pozíciójából, ezért azt kellően alá- illetve megtámasztottan kell kialakítani.

Az elkészült betonszerkezetbe került kisebb méreteltérések a felület visszavésésével és betonkozmetikázással javíthatók, azonban a nagyobb eltérések esetében csak a szerkezet elbontásával és újra készítésével lehet korrigálni, ami nagyon költséges és időigényes.

Fontos a kialakítandó betonszerkezet felületének kialakításához, hogy a manapság erősen kihegyezett üzemi betontechnológia miatt kevés finomanyag tartalom ne tudjon kifolyni a zsaluzat résein, mert ez a betonfelület fészkességéhez vezet.

A zsaluzat átvételénél még igen fontos, hogy a szerkezetet áttörő nyílások megléte, és azok pozíciója a statikus terv szerint, de az érintett pl.gépészeti tervek igényei szerint is ellenőrizve legyenek. Károsítja a szerkezetet, ha utólagos vésésekkel gyengítik az, így a költséges betonmag fúrással kell helyettesíteni.

Mérettűrés leginkább a függőleges szerkezetek csatlakozó felületén, és az utólag hő- és vízszigetelt oldalfelületeken fontos, ez általában ‘e’ pontossági osztály, azaz 2,0m-en 3,2mm eltérés a megengedett. A monolit vasbeton födémek alsó felületeit szintén gondosan kell kialakítani, mert erre csak a festő tesz néhány mm vastag glett réteget, tehát ennek nagyobb síkeltérési hibáit nehéz a későbbiekben eltüntetni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: