festés – mázolás

A felületképzések közvetlenül befolyásolják a felhasználó esztétikai élményét, és nem csak a belsőépítészeti hatásokon keresztül. Az egyenetlen, foltos, rücskös bevonatok kellemetlen látványt nyújtanak.

A falfestéseknél a glettelés adja meg a kellő simaságot, azonban a túlzott mértékű gletteléssel feltöltődhetnek a sarkok, és itt is eltűnhet az eredetileg derékszögű kialakítás. Az élvédők gyakran okozák a felület síkeltérését, és ezt főleg a nyílászárók kávái mentén lehet tapasztalni. Sokszor probléma, hogy a nem ablaksíkra derékszögben kialakított kávánál a könyöklő elhelyezésekor ferde oldalhézagok láthatók.

A mennyezeteket vasbeton födémeknél gletteléssel hozzák a vízszinteshez közelítő síkba, mivel a födémek terheléssel arányos lehajlása a teljesen sík és vízszintes felület kialakítását nem teszi lehetővé.

Gondosságot igényel az oldalfalak és mennyezetek találkozási vonalának egyenes kialakítása, valamint a beépített tetőterek oldalfal és ferde sík találkozási vonalának hullámzásmentes kialakítása. Hasonlóan probléma a tervezetten nem derékszögű pozitív és negatív falsarkok és élek mentén a függőleges egyenes vonal tartása. Ezeket a helyeket nem szabad legömbölyíteni, holkert képezni, mert ez sem eredményez esztétikus megjelenést.

A mázolások esetében a vízzáróságot és korrózióvédelmet a megfelelő vastagság biztosítja, amit csak kellő rétegszám felvitele esetén lehet biztosítani. A megszáradt réteg mindíg vékonyabb a friss festésnél.

Fontos a tapadóhíd kialakítása, fémszerkezeteknél a kellő korrózióvédelemhez a rozsdamentesítés és rozsdagátló alapozás, faszerkezeteknél a lenolajkencés beeresztés.

A szintetikus festékek UV sugárzás hatására repedeznek, hamar elöregednek, ezért kültérben a festések felújítását kb. 3 évente el is kell végezni. Jobb eredményt ad a sokkal rugalmasabb és vastagabb bevonatot képező olajfestékek használata, azonban a festők nem szeretik, mert lassabban szárad.

A homlokzatfestéseknél az alapfelület síkjának gondos kialakítása szükséges, mert a festékréteg vékonysága miatt a síkeltéréseket egyáltalán nem tudja eltüntetni, és a kész felületen ez nagyon kedvezőtlen.

A homlokzati nemesvakolatok esetében az alapfelület kisebb egyenetlenségeit még el tudja tüntetni a viszonylag vastagabb bevonat, de a nem kellően síkba csiszolt hőszigetelések esetében a kialakuló felület domborulatokkal és hornyokkal tarkított, főleg súrolt fénynél kiemelkedően siralmas képet mutat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: