vasbeton szerkezetek

Az épületek teherhordó szerkezetének legelterjedtebb formája. Vannak előregyártott elemes, és helyszínen készített monolit szerkezetek.

A helyszínen öntött szerkezettel változatos épületformákat lehet könnyen lekövetni. Ilyenkor a statikai tervek határozzák meg az építész tervek alapján a követendő geometriát. A zsaluzatba kerülő vasszerelést a vasalási terv szerint kell ellenőrizni, különös tekintettel az erősítő és pótvasalások meglétére.

A vasalás általános követelménye, hogy a keresztmetszetek és osztástávolságok terv szerintiek legyenek, a pozíciókat megfelelő kötözéssel és alá- illetve kitámasztókkal biztosították elmozdulás mentesen, és hogy az előírt betontakarás megléte mindenhol biztosított.

Általános hiba, hogy a terv szerint elhelyezett betonvasak vagy a zsaluzattal, vagy az abba elhelyezett hőszigetelésekkel szorosan érintkeznek, így nincs megfelelő betontakarás. Ennek kiküszöbölésére a vasalási terv előzetes átnézése, és szükség esetén annak méretezési korrekciója szükséges. Legtöbbször a kengyelek mérete, valamint a felső hálókat alátámasztó sámlzás mérete hibás.

Ellenőrzendő, hogy a födémekbe helyezett gépészeti mennyezethűtő, és a nagyobb méretű szellőző csövek nem érintik károsan a statikai igényeket, azaz a nyomott vagy nagymértékben kihasznált erősített keresztmetszeteket. Hasonlóan a fal, de inkább a födémáttörések környezetének kialakítását is figyelemmel kell kísérni.

Mérettűrés leginkább a mennyezeteken, a függőleges szerkezetek csatlakozó felületén, és az utólag hő- és vízszigetelt oldalfelületeken fontos, ez általában ‘e’ pontossági osztály, azaz 2,0m-en 3,2mm eltérés a megengedett.

Amennyiben a téglafalakba kerülő pillérek, vagy az áthidalók belső oldalfelületei a téglafal síkjából 3-4mm-nél nagyobb mértékben kiállnak, azt vissza kell vésetni és betonkozmetikáztatni.

Fontos az alkalmazott beton minőségének terv szerinti egyezősége, valamint annak bedolgozási és utókezelési körülményeinek ellenőrzése is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: