válaszfalazás

A válaszfalak általában égetett kerámia blokk, betonelem blokk, vagy más anyagú blokk elemekből állnak össze, habarcs ragasztó- és ágyazó rétegekkel. Terjed a méretpontos csiszolt téglák ragasztással történő falazása is. A szerelt gipszkarton válaszfalakat a szárazépítés fejezetben tárgyalom.

A műszaki ellenőrnek – mint minden munkafázis elején – a pozíciók kitűzésének ellenőrzésével kell kezdenie, mert ennek hibája csak a teljes bontással, vagy nagyon nehezen hozható helyre. Fontos a vóglisz (végleges padlószint feletti 1,0m magasság) kitűzése is, mert az áthidalók alsó síkját ehhez kell viszonyítani. A gondos kitűzés során elkerülhető, hogy a falsarkok eltérjenek pl. a derékszögtől, így pl. konyhabútorozásnál vagy kád elhelyezésnél később szembesüljenek az akkor már nehezen javítható hibával.

2017-08-07 09.56.52

A falazatok építésénél többek között ügyelni kell a falazóelem gyártójának előírásai betartására, így a fugák vastagságának méretére, a téglakötések előírt méretének meglétére, a sarokképzések előírt kialakítására. A válaszfalaknál régebben előírták a kétsoronkénti drótozást, azonban ezt már csak indokoltabb esetben, a válaszfalak merevebb kialakításakor írják elő. Nincs előírva a rugalmas indító ágyazati réteg (pl. bitumenes lemez alátét) sem. Sajnos ennek elhagyásakor a monolit vasbeton födémekre épített elemes válaszfalak a födémek lehajlásai miatt gyakran repednek meg az ajtónyílások sarkaiban, vagy a sarkokból kiindulva.

Alapjában a falazott szerkezeteknél leírt általánosságok itt is érvényesek. 

Mint minden munkafázisnál, itt is fontos a mérettartás, a vízszintes és függőleges síkok tűréshatáron belül tartása. Az előírt geometriától és méretektől való eltérési tűréseket elsősorban a rá épülő szerkezetek méretpontossági igénye határozza meg, bár táblázatok is vannak erre. A falazatok ‘e’ mérettűrési osztályba soroltak, ami 2,0m hosszon 3,2mm eltérést, hullámzást enged meg.

Figyelembe kell venni azonban, hogy a blokk elemek gyártási pontossága nem mindíg kielégítő, így hiába a szakember igyekezete, a hibás elemekkel nem mindíg lehet I. osztályú falat készíteni.

A falazatokra általában vakolat kerül, tehát amennyiben a falazat hullámos, a vakolat vastagságát kell növelni, ami többletköltséggel és belméret csökkenéssel jár.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: