Árajánlatok és szerződések

A Kivitelezőnek az ajánlatadás előtt meg kell ismernie alaposan a helyszínt és a terveket, hogy megértse a Tervező és a Megrendelő kívánságait. Amennyiben egyes kérdésekben bizonytalan, a Tervezőhöz fordulhat magyarázatért, kiegészítésért, hogy az árajánlatában érvényesíteni tudja a pontosított műszaki tartalmat. A tervezői költségvetés kiírás nagyban pontosítja a műszaki tartalmat, tehát ezen tételek azonosítása illetve kiegészítése után lehet árazni az adott munkát. A beérkezett árajánlatok értékeléséhez is elengedhetetlen a Műszaki ellenőr segítsége, melynek alapján kiválasztható a megfelelő ajánlással vagy referenciákkal rendelkező Kivitelező. Mindezek után szerződhetnek a felek.

A Műszaki ellenőr tehát az árajánlatokat és aláírása előtt a szerződést is ellenőrizni köteles, nem helyes eljárás, ha a Megrendelő ebben is titkolódzik, hiszen a Műszaki ellenőr Őt képviseli a kivitelezés folyamán. A szerződés legfontosabb tartalmi követelménye a MIT, a MIKORRA, és a MENNYIÉRT. Ezen kívül a késedelem szankcionálása, és a kötbér meghatározása is fontos, valamint a rész- és végelszámolásokra vonatkozó időponti- és műszaki tartalmi meghatározások.

Komoly problémák adódhatnak, ha a kivitelezés folyamán az elszámolásokba sem vonják be a Műszaki ellenőrt, mert az esetenként kifizetett összegekhez nem kapcsolt műszaki tartalmat utólag visszaellenőrizni szinte lehetetlen.

Hozzászólások letiltva.

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: